22/11 Ankomst

Vi anländer till ett soligt Rom tidigt på förmiddagen. Vi är väldigt trötta, resan började redan halv tre på natten och det har inte blivit mycket sömn...
Alla formaliteter på flygplatsen går väldigt snabbt och det tar inte lång tid innan vi sitter på flygbussen som skall ta oss in till Termini Stazione i centrala Rom. Vi har köpt Romapass, som ger gratis inträde till två museer samt fria resor med bussar och Metron.
Trafiken här är helt sjuk, folk kör som dårar...det är nästan i klass med trafikkaoset i Bangkok. Här skulle jag aldrig våga köra bil!

Från Termini promenerar mot St Maria di Maggiore där vårt hotell skall ligga. Trots att vi har både adressen och en bra karta visar det sig att hitta hotellet inte är det lättaste...till slut får vi ge upp och letar upp en turistbyrå som visar oss rätt.

Verona Hotel ligger i ett lite halvruffigt område, men hotellet är fräsht och välskött och vi får ett stort, fint rum på översta våningen med badrum och balkong. Dessvärre bor precis vid hissen, så det är ett väldigt oljud varje gång den används. Men det känns OK ändå, rummet är så fint att det väger upp.



Efter en stunds vila ger vi oss av mot Collusseum. Det är imponerande stort, och det kan man även säja om köerna...vi blir matta då vi ser den säker 150 meter långa kön som ringlar sig mot entren.
- Men...står det inte Romapass i den andra kön! säjer S då.
Och visst har han rätt - vi som har Romapass har en egen kö, som för tillfället är helt tom! Vi traskar glatt förbi folkmassan och kommer in på 1 minut istället för 3 timmar. Underbart!



Det är fashinerande att vandra omkring här bland ruinerna och föreställa sig de scener som utspelats här genom seklerna. Och helt otroligt att de lyckades konstruera den här kollosala byggnaden.

Vi köper varsin panini med pruscutti och ost ute på gatan och vandrar sedan vidare genom Palatinen och Forum Romanum med alla dess tempel och ruiner.




Innan vi lämnar Forum-området går vi in i Mamertinefängelset. Enligt legenden satt Petrus fången här.
Den kalla och fuktiga cellen har används till avrättningar under århundraden och det riktigt känns i luften att det har skett ohyggliga saker på den här platsen.




Vi promenerar vidare till den mysiga stadsdelen Trastevere med dess trånga, vindlande gränder.




Vi går in i kyrkan St Maria in Trastevere. Den är så vacker och vi möts av en otrolig värme. Vi sitter ned en stund och tänder ljus innan vi går vidare.



Vi letar upp en liten trattoria där vi äter pizza och rödvin. Pizzan smakar helt annorlunda häri Italien mot hemma, den är mycket godare och frasigare.

Det blir tidig kväll, vi somnar redan halv nio. Men det är en dag imorgon också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0