Båtbilder

Jag har ju utlovat båtbilder men elektroniken har dessvärre krånglat...men här kommer lite före-bilder! Tänkte fota lite efterbilder senare idag.Vi är snart klara med skrovet...bara bottenmålningen kvar!Lite före-bilder...

Så här såg akterruffen ut före...inget kul med äcklig skrovbeklädnad som släppt från skrovet.
Ruffen innan rivning...det ser OK ut men skenet bedrar.
Efter att ha sett hur det såg ut bakom väggbeklädnaden i akterruffen bestämde vi oss för att riva ut allt i hela båten...och tur var det för vi hittade massor av mögel i fören.
Nu är det väck och lukten i båten är helt annorlunda!
Mycket att skrapa och slipa...


Nu är vi färdiga med väggbeklädnaden i nästan hela båten. Vi lät den gamla väggbeklädnaden sitta kvar bakom pentryt, det ser OK ut och att få bort pentryt är ett jätteprojekt som vi inte mäktar med just nu.
Doghouse före målning...skitigt, flagigt och murrigt...
Efter första strykningen

Pentryt med den gamla spisen. Ett sprillans nytt spritkök väntar här hemma.


Fler bilder kommer efter dagens arbete! Än så länge är hon lite "strippad, vi har ännu inte bytt till det nya kapellet, gardiner eller satt in dynorna. Men vi börjar närma oss mållinjen, snart är bara piffet kvar!
Jag tror att hon kommer att bli jättefin, vår Ida!


Cirkusskola

Igår var en kväll med kollegorna på jobbet och vår styrelse inplanerad. Vi brukar alltid ha en happening och middag tillsammans i slutet av varje läsår.
Innehållet har i år varit superhemligt och kollegorna som fixat det hela har tigit som muren. Vi gick hela veckan och lirkade, luskade och fiskade men säkerhetsnivån kring jippot var i klass med pentagon...det var bara att gilla läget och dyka upp på utsatt tid och plats, i den mystiskt anvisade klädseln: "träningskläder som täcker knän och armhålor".
Några av oss spekulerade i att vi skulle klättra, andra att det var ett villospår, men det visade sig att klädseln var helt befogad -  vi fick tillbringa kvällen på cirkusskola!

Det var hur kul som helst! Vi fick prova trapetskonster, jonglering med lite olika saker, parakrobatik samt att gå på lina. Det märktes att all smidighet jag hittade i yogan nu var helt borta, instruktören fick baxa upp mig i trapetsen...
Jongleringen gick det lite si och så med men parakrobatiken gick grymt bra! På slutet byggde vi en snygg pyramid med hela gänget...märkligt att tyngden knappt känns fast två lager med folk står på en! Och att gå på lina var inte så svårt som man kan tro...iallafall när instruktören håller en i handen!
Kvällen avslutades på Texas Burger och jag åt både hamburgare, pommes och öl...vilket känns i kroppen idag.
Är lite sk "matbakis" vilket jag alltid blir då jag ätit skräpmat efter en längre tid med ren mat. Det är bara att inse att min kropp inte vill ha snabba kolhydrater, även om hjärnan gärna vill...Mycket båtsnack...

...blir det här nu då dagarna fylls av båtrenovering!

Det gick inte så bra igår, vi kom iväg alldeles för sent och det regnade så det blev tyvärr inte mycket gjort. Men vi har nu målat fördigt i doghouse, och det blev en enorm skillnad. Vi hann också få upp väggbeklädnad på ena skrovsidan i akterruffen, resten tänkte vi få upp idag.

Efter att ha visat upp septitanken i båttillbehörsaffären förstod vi varför den förra ägaren aldrig installerade den...den är helt enkelt för stor för en Albin 25:a!
För att ha en tank i vår båt krävs en ny, lite mindre tank a´ 1100:-, en pump a´ 1900:- samt gastät slang a´ 150:- meter + mycket pyssel och jobb. Detta har vi varken råd eller lust med just nu, så vi köpte en portapotti istället.

På kvällen åkte jag och handlade båtdynor samt ett nytt spritkök, jag skulle inte kunna sova tryggt i båten med det gamla, skruttiga gasolköket...väldigt otäckt om det skulle börja läcka gas.

Idag skall vi göra klart akterruffen, montera bort den gamla toan och gasolköket samt förhoppningsvis hinna med att bottenmåla....och ikväll skall jag ha lite bilder att lägga ut!

Fått en hel del gjort!

Nu börjar det likna något!

Vi var riktigt effektiva igår och hann med massor...vi jobbade från 9.30 fram till 20.00 på kvällen. Vi har kört med rubbing och vaxat hela skrovet, rivit ur all väggbeklädnad i akterruffen och målat doghouse. Dessutom hann jag med att skura rent väggar och inredning inne i ruffen, samt kört med mögeltvätt. Det blev flera hinkar med kolsvart vatten, så det var nog smutsigare än det såg ut...
Vi tvättade även kapellet med högtrycken, det var så mögligt att jag fick andnöd då jag var i akterruffen och då blir det lite svårt att jobba. Visserligen har vi ett nytt kapell, men det sätter vi upp först vid sjösättning så att vi inte förstör det med färg, lim och annat.

Det var väldigt skönt att kunna köra på utan onödiga avbrott, vi fick mycket hjälp. Min mamma, syster och svåger skötte barnpassningen då barnen var uppe och lekte med sina kusiner hela dagen, de fick även lunch och middag där. Mamma skickade ned fikakorg åt oss och min svåger kom ned med pannkakor just som vi började känna oss hungriga. Pappa hjälpte till rent praktisk, vilket var guld värt eftersom ingen av oss har särskilt mycket kunskap om hur man vårrustar en båt...
Stort tack alla för all hjälp!

Idag är planen att:

* Bottenmåla
* Måla färdigt doghouse (behöver minst en strykning till)
* Limma upp ny väggbeklädnad i akterruffen
* Köra rengöring på däck och överbyggnad
* Skura rent toautrymmet

Vi skall även åka till båtbutiken och visa upp septitanken, de trodde att de kanske kunde hjälpa oss med ideer om placering.

En mekaniker som gör en service på motorn är nu bokad till 8/6. Vi behöver också se över skrovgenomföringarna.
Går nu allt som det ska kan vi sjösätta henne dagen efter!

Nu är vi båtägare!

I tisdagskväll anlände vår båt till uppställningsplatsen, och igår gjorde vi en genomgång av henne för att strukturera upp renoveringen. Vi rensade också bort allt skräp och tog hem dynorna, för att få en bättre överblick.
Det blir helt klart en hel del att göra förrutom att vårrusta båten!

* Skura ur hela båten
* slipa och måla doghouse och tak i ruffen
* Byta väggbeklädnad i akterruff
* Lacka alla grabbräcken och badbryggan
* Skumtvätta alla dynor
* Sy nya gardiner

So far so good...men vi måste också Installera septitanken och här har vi stött på patrull! Vi hittar inte någonstans att lägga tanken eller komma på hur fanken vi skall få dit den. Ev kommer vi att anlita någon som gör det åt oss eller alternativt ta den lätta vägen: slita bort toan och sätta in en portapotti istället.
Dessutom är det vissa kranar som behöver bytas och även detta kommer vi kanske att behöva få hjälp med, då de sitter som berget och inte går att rubba.

Om vi hinner skall vi även byta väggbeklädnad i ruffen, samt lacka hela träinredningen. Detta är dock inte akut, det kan vänta till nästa år.

Fyndat!

Idag fick P, under stora protester, vara barnvakt åt sina syskon en stund medans jag och S åkte på loppis.
Vi fyndade grovt denna gång:

- 5 st flytvästar                                                             170:-
- Jättefin och fräsch bältesstol till Lilla T                   50:-
- 2 förvaringskorgar                                                       40:-
- 10 st lyckotroll (sjukt billigt!)                                       50:-
- Jättefin POP skaljacka (liten färgfläck)                    20:-
- Oanvänd Lingon&Blåbärklänning+strumpbyxor   60:-
- Nytt hårband L&B                                                        10:-
- BjörnBorg-handväska, helt ny                                   45:-
- Meandi-klänning till Lilla T                                         20:-

Jag känner mig ganska nöjd, det blev mycket för pengarna!

Mycket fix...

Vi räknar med att vi kommer att ha en hel del att göra på båten under kristihimmelfärdshelgen. Målet är att kunna sjösätta henne första helgen i juni. Jag hoppas och tror att det skall gå att få ordning på henne i rimlig tid...Pappa kommer att att hjälpa oss, dessutom har vi ju två stora barn som är villiga att hugga i.
Detta är vad vi i nuläget vet måste göras, förutom att först och främst spola av och städa ur hela båten för se hur hon ser ut under all smuts...sedan lär det tillkomma en del längs vägen!

* Tvätta, skrapa, vaxa och bottenmåla.
* Installera septitanken
* Byta väggbeklädnad i akterruffen
* Måla taket i doghouse
* lacka/fernissa vissa trädetaljer och inredning
* Få dit en mekaniker som går igenom och servar motorn (antar att det får bli i ett senare skede...)

Vi behöver också byta väggbeklädnad samt måla taket inne i förruffen/salongen,  men det är inte så akut. Hinner vi inte nu får det bli i höst. Den stora förarsoffan känns inte heller så kul, den kommer vi att byta ut mot en vanlig förarstol så blir det mer plats i sittbrunnen.
Sedan kommer det roliga - att piffa med nya gardiner och kuddar, fixa med köksutrustning mm.

Hur det än blir lär vi iaf inte vara sysslolösa veckorna framöver!


Bilprovning

Igår skulle bilen besiktigas. Det är alltid en fasa och ungefär lika kul som att gå till tandläkaren, iaf i de ekonomiska eftervärkningarna.
Jag fick en riktigt nitisk besiktningskille, som gick igenom bilen med lupp och förstoringsglas, ryckte i varenda bälte femton gånger, suckade och skakade på huvudet och antecknade. Jag funderade över om han var lagd lite åt det sadistiska hållet och såg tusenlapparna fara iväg i en jämn ström...
Men då jag kom till disken för att få domen visade det sig att bilen blivit godkänd!
Besiktningskillen ritade tom en G-klav på mitt protokoll.

YES!!!!!!

Snart båtägare!

Vi har i flera år gått och funderat på att skaffa båt, och i veckan var jag och Pappa och tittade på en gammal Albin 25 från 1972. Det är en stor motorbåt med akterruff och även om det blir lite trångt så går det lätt in två vuxna, fyra barn och schäfer...
Båten är rejält sliten i ytskick och inredning, och hon är inte heller vårrustad, så det är lite pyssel innan sjösättning. Men motorn är relativt ny, alla dynor var OK, det följer med båtvagn och ett helt nytt kapell. Dessutom var priset var mycket bra, så det känns helt OK att man behöver lägga lite tid på att snygga till henne.
Finansiering, båtplats och kranbil för transporten är nu ordnad och annonsen är borttagen, så om allt nu går som det ska så ligger hon uppe på land ute hos mamma och pappa på tisdag kväll!

Bara att kavla upp ärmarna...Uppdatering

Det har varit tyst från mig den senaste veckan, jag har känt mig låg, ledsen och varit ganska under isen.

Det var bara jag och Stora T som klarade sig ifrån den monsterförkylning som drabbade övriga familjen. Både S, Lilla T och P var däckade i nästan en hel vecka. Det blir ingen rolig löneutbetalning i juni...
Jag måste ha ett grymt immunförsvar, för jag blir nästan aldrig sjuk trots att jag arbetar i en miljö där man utsätts för mycket smitta. Dock skall man väl inte uttala sådant, då blir jag väl sjuk på nolltid...


VAB-rapport

Idag har jag varit hemma med sjuka barn, S var hemma igår...E är nu i form för skola igen, men Lilla T, som varit oförskämt pigg idag, visade sig ha 38,8 i temp nu på kvällen...jag blir mao hemma även i morgon.
Jag skall inte gnälla, vi har haft grymt lite VAB detta år för att vara en fyrbarnsfamilj. Barnen har knappt varit sjuka alls och  mormor och morfar för det mesta kunnat rycka in då det behövts. Jag räknade ut att jag faktiskt inte behövt vabba mer än två eftermiddagar under hela läsåret!

Feber x 3

Nu har även Lilla T kroknat, hon dippade rejält efter middagen och har nu hög feber.
Rena rama sjukstugan här hemma!

Ingen halsfluss...

...men E är fortfarande risig. Dock är han lite piggare idag.
Vi åkte in till närakuten igårkväll, kändes lite hysteriskt men sköterskan jag pratade med tyckte inte att det fanns någon anledning att avvakta eftersom storebror nu hade halsfluss. Dessutom hade de tomt, och vi var återigen hemma igen inom en timme. Tycker att denna närakut är oerhört smidig, man får en tid och slipper sitta och vänta i timmar.
Dock visade halsprovet inte på några streptokocker och sänkan var normal, så det verkar bara vara en vanlig förkylning för E. Skönt!

Halsfluss x 2 ?

Nu ligger även son nr 2 med hög feber och ont i halsen, gissar på att även han har fått halsfluss. Nu är det nog bara en tidsfråga innan även resten av oss insjuknar...


Kosthållning eller brist på sådan...

Det har gått käpprakt åt skogen med min mathållning sedan Thailandsresan. Det har blivit alldeles för mycket godis, choklad, chips, kakor och bullar. Desutom har jag börjat äta vanligt bröd igen och tagit ruskigt stora portioner. Det märks både på vågen och på mitt mående...
Jag känner dock att jag inte riktigt mäktar med att ta tag i det just nu, jag har huvudet fullt med massor av annat och orkar inte hålla på att räkna points eller hålla nån diet.
Däremot tänker jag börja äta bra mat igen i vettiga portioner, lägga ned bullkäkandet till en rimlig nivå (någon gång ibland), begränsa mig till lördagsgodis samt börja röra på mig. Skall köpa mig ett simkort för friskvårdsbidraget vi får från jobbet, samt börja med stavgång igen ett par gånger i veckan. Jag tror att det kan ge rätt bra effekt, och jag vet ju hur jag skall äta för att må bra...protein, mycket frukt och grönsaker samt långsamma kolhydrater.
Jag har ju inte längre någon kraftig övervikt, på sikt skulle jag vilja gå ned 5-6 kilo. Men bra mat och motion är en bra start!


Klagomål

10 sämsta klagomålen från missnöjda resenärer.

1. "stranden var för sandig"

2. Sola toppless på stranden borde förbjudas. Vår semester blev förstörd eftersom min man tillbringade hela dagarna med att glo på andra kvinnor".

3. "Vi köpte Ray Ban-solglasögon för 5 euro av en gatuförsäljare, det visade sig vara oäkta".

4. "Ingen hade sagt att det finns fiskar i havet. Barna blev förbluffade".

5. "Min pojkvän och jag bokade ett rum med två sängar men blev placerade i ett rum med en dubbelsäng. Nu håller vi er ansvariga för att jag är gravid. Detta hade aldrig hänt om vi fått det rum vi bokat".

6. "Jag jämförde storleken på vår enrumslägenhet med våra vänner trerumslägenhet och fann att vår var märkbart mindre".

7. Sanden på broschyrbilderna var inte alls som i verkligheten. I er broschyr är sanden gul men den var i själva verket vit".

8. "Vi var tvungna att köa utomhus utan luftkonditionering".

9. "De lokala butiksägarna är lata som håller stängt på eftermiddagen. Jag behöver ofta köpa saker under siestan-den borde förbjudas".

10. "Det tog oss 9 timmar att flyga hem från Jamaica till England men för amerikanarna tog det bara 4".

(Hittad på www.aftonbladet.se)


Filmklubb

Idag då jag var och hämtade ut medicinen åt P impulsinvesterade jag 100:- i ett årskort på vår lokala videobutik.
Då kan vi hyra 3 filmer i en vecka för 100:-.
Passar mig bra som nuförtiden ideligen somnar då jag skall se på film och behöver ett par dagar på mig att se färdigt...

Idag blev det:

* Låt den rätte komma in
* Patrik 1,5
* Yes man
    

Hårfager

Yngste sonen E har riktigt långt hår och han vill ABSOLUT INTE klippa sig. För två år sedan hade han också ganska långt hår, men efter all uppmärksamhet han fick under den första Thailandsresan, då alla slet och drog i honom, bad han mig att klippa av det. Dock ångrade han sig grymt efteråt och var helt förstörd i flera dagar. Han bestämde sig sedan för att inte klippa sig igen.
Det händer ibland att folk kan bli lite provocerade av en liten kille med så långt hår...bla fick han sig en avhyvling av en av mattanterna, då hon ansåg att han "hårade ned maten" då han tog mat i matbespisningen. Jag har lite svårt att tänka sig att mattanten skulle ha gått på en tjej med långt hår på samma sätt.

Men jag är mycket förtjust i hans vita lockar, och jag är superglad över han trivs så bra med sitt långa hår!Min hårfagra sonKatastrofområde

Det är bara att erkänna...bilen är ett katastrofområde!
Jag kommer knappt in i den pga alla jackor, papper, skräp, godispapper och annat skit som ligger och dräller. Mattorna är fulla av grus och sand och vinderdäcken ligger kvar i bakluckan. Rutorna är så skitiga att man knappt ser ut och under all smuts kan man ana att bilen är vit...Bromsskivorna behöver också troligtvis bytas ut snart, den behöver servas och trösklarna har börjat att rosta. Dessutom har vi just spenderat 4600:- på nya sommardäck...
Men senare idag skall jag ta itu med den stackars rishögen, nånstans därunder finns nog en hyfsat fräsch bil. Åtminstone skall jag starta med att tvätta den, städa ur den och ta ut vinterdäcken.

Och snart är det dax för besiktning och jag ser fram emot det ungefär lika mycket som inför en rotfyllning och jag ser tusenlapparna fara iväg...


Konfirmation

Förra helgen firade vi äldsta sonens konfirmation.
Det var vackert och stämningsfullt och konfirmanderna gjorde en riktigt ball redovisning med film (sonen spelade Guds hand...) teater och sång.
Gudstjänsten avslutades med en psalm som jag tycker väldigt mycket om: "Du vet väl om att du är värdefull".
Vi hade den även på sonens dop för ett par veckor sedan. Vi har valt att inte döpa våra barn, så vi hade ett litet och enkelt dop för ett par veckor sedan, inför konfirmationen.

Eftteråt hade vi mottagning hemma då vi bjöd på pastasallad, hembakta baguetter (Leila Lindholms recept och de var sanslöst goda!) och fika. Sonen fick många fina presenter: bibel, psalmbok, tankebok, ett silverarmband, ett kors, pengar samt en digital systemkamera. Han har alltid haft ett fotointresse och det skall bli kul att ge honom möjlighet att odla det lite mer...det blir roligare med en "riktig" kamera.
Han fick också mycket fina böcker av mormor och morfar med massor bilder och text om honom själv som barn och om hans föräldrar och förfäder. Det kommer han att uppskatta mycket då han blir lite äldre.
Jag tror att han var mycket nöjd med sin dag.

Trots att jag inte alls är kristen uppskattar jag verkligen kyrkobesöken, och det har blivit en hel del nu sedan Lilla T börjat sjunga i kyrkokören. Där finns värme och positiv energi som fyller på mig.

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Det finns alltför många som vill tala om
Att du bör vara si och så
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå
Och det kan du lita på

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dej
Men du är fri att göra vad du vill med den
Att säga ja eller nej

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Ingemar Olsson

Valborg

Det blev ingen majbrasa för mig igår...äldste sonen hade hög feber och ont i halsen för fjärde dagen, så vi fick en tid på närakuten halv åtta. Övriga barn och S åkte med Pappa till kyrkan för att titta på deras valborgsfirande. Det ligger nere vid vattnet och det brukar vara mycket stämningsfullt med sången, elden och havet.
Det visade det sig vara ren tur att vi åkte till närakuten så sent. Det hade varit galet mycket folk ett tag och långa väntetider trots tidsbeställning. Tydligen hade det varit osedvanligt många olycksfall som kommit in.
Men nu hade de kommit ikapp och det blev ingen väntan alls. Efter en snabb titt i halsen på sonen konstaterades halsfluss. De var även snälla och gav oss tre startdoser penicillin så vi skulle slippa åka vidare in till stan för att hämta ut medicin på kvällen. Vi var hemma igen på mindre än en timme, och då tar det ändå 20 min att köra dit enkel resa.
Jag hade egentligen tänkt att lämna av sonen hemma och åka till kyrkan för att möta upp de andra, men luften gick ur mig då jag kom hem och jag orkade inte ta mig iväg igen. Jag och sonen tittade på film istället och han passade även på att tömma frysen på glass...


Dock fick jag se de den fina brasan på bild!RSS 2.0