Fyra hyrbilar och en havererad Sharan

Jag kan meddela att vår semester i Dalarna inte riktigt blev som vi hade tänkt oss.

Det började väldigt bra.
Stugan vi hyrt visade sig vara en riktig pärla. Ett enkelt, mysigt litet 1800-tals torp med mycket karaktär och en underbar trädgård. De första dagarna var vi på Sommarland i Leksand och Orsa Grönklitt, tittade på cruising i Rättvik och badade i Orsasjön och på Sollerön. Hade det riktigt mysigt, vädret perfekt och allt var toppen.



       

På tisdagen hade vi planerat att åka och titta på lite vattenfall, Storforsen och Helvetesfallet.
Strax innan Helvetesfallet rasade växellådan. Växelspaken var plötsligt helt lealös då jag skulle lägga in femman, det var som att vispa runt i en tom bunke med en träslev. Det var helt omöjligt att starta bilen, den hade fastnat i fyrans läge. Motorn bara hostade och dog då vi slog på tändningen.
Inget mer att göra än att ta ett djupt andetag och ringa efter assistans och bärgning.

Efter en timme kom bärgaren som en räddande ängel och tog oss och bilen till en verkstad i Mora. E fick sitta fram i bärgningsbilen, mycket spännande.



Mekanikerna på verkstaden tog en snabb titt och konstaterade att de skulle behöva riva ned hela växellådan för att överhuvudtaget kunna se vad som hade hänt, vilket de inte hade tid med eftersom de var helt överhopade av jobb och dessutom var underbemannade.

Under tiden hade försäkringsbolaget ordnat med en hyrbil åt oss, en 9-sitsig buss, som vi skulle få ha fram till fredag eftermiddag. En snäll kille på verkstaden skjutsade mig till Orsa för att hämta upp den. Aningens läskigt var det att köra ett sådant stort schabrak, men jag vande mig fort. Efter ett tag kändes den riktigt trevlig.

Under onsdagen hörde verkstaden av sig, de hade fått ett återbud och hade nu möjlighet att titta på bilen. Det värsta, och tyvärr även det troligaste, scenariet: byte av växellåda och koppling till den nätta summan 32.000:-.  Troligtvis blir bilfan dessutom stående i Mora minst ett par veckor till, de var helt överhopade med jobb. Men de skulle iaf klämma in en felsökning för att kunna få fram en ny växellåda om det skulle behövas.
Man ville bara gråta (och det gjorde jag också...)
Vi fick ett bud på 25.000:- för bilen om vi ville byta in den mot något annat, men efter mycket huvudbry och överläggande med en kompis till S som är mekaniker bestämde vi oss för att ändå inte överge bilen. Han trodde att den utan vidare kunde gå 15.000 mil till efter renoveringen, så vi gav klartecken till att börja riva ned lådan. På måndag får vi förhoppningsvis veta vad det är för fel och vad det kommer att kosta. Håll tummarna!

Hur vi sedan skulle ta oss ned till Stockholm var nästa problem, eftersom bussen måste återlämnas på macken i Orsa och inte gick att lämna tillbaka på annan ort. Buss och tåg var inte att tänka på med alla barnen och den gigantiska packning vi hade med oss. Försäkringsbolaget beviljade snabbt både hyrbil och bensin för att få hem oss, men problemet var att det uppe i Dalarna inte fanns några hyrbilar alls som gick att lämna i Stockholm...inte ens en vanlig personbil lyckades vi få tag i. Vi pratade med varenda mack och hyrbilsföretag vi kunde hitta...det var helt kört!

Till slut blev det så att min pappa hämtade ut en minibuss nere i Stockholm där utbudet är större och körde upp till Orsa för att hämta ned oss. (Tack Pappa!!! *KRAM*)
 Han mötte upp oss vid macken i en läcker, svart Chrystler då vi lämnade tillbaka vår hyrbuss . Vi åkte ned till campingen och tog ett kvällsdopp vid Orsasjön och allt kändes så mycket bättre, nu skulle allt ordna sig och vi skulle komma hem ordentligt.





Men historien slutar inte här...det kommer mera.

Vi kom iväg tidigt i går morse, redan vid kvart i nio eftersom vi hade planerat en del stopp vid sevärdheter på vägen till Stockholm. Vi stannade till vid Mora för att ta en liten promenad, och då vi skulle åka iväg igen startade inte bilen. Det tickade från motorn, lamporna blinkade och visarna på mätarna for runt helt hysteriskt.
Bara att ringa till uthyraren som bad oss ringa efter bärgning...denna gång var det kortslutning i batteriet, bilen var stendöd. Det visade sig senare att uthyraren hade haft samma problem med Chrystlern tidigare, och även bytt ut batteriet.
Efter ett par samtal med biluthyraren och nästan fyra timmar senare kunde vi åka vidare, denna gång i två hyrbilar: en Saab93 och en Volvo V50. Nån minibuss fanns inte att få tag på och företaget vi hyrt Chrystlern av skulle själva bekosta dem samt köra tillbaka bilarna till Dalarna.

Vi lyckades slutligen ta oss ända ned till Stockholm utan fler driftsstopp. 
Vi hade planerat att fira med skumbad och en flaska vin men vi slocknade istället utmattade i varsin soffa.

Jag kan säja att jag är MYCKET glad över att vi kostade på oss tilläggsförsäkringen assistans och bärgning i vår bilförsäkring, för detta hade blivit mycket dyrt för oss annars. Nu betalade vi ingen självrisk, och behövde inte ligga ute med ett enda öre för våra merkostnader. Försäkringen täckte precis allt utom självriskreduceringen på hyrbilarna samt den bensin vi använde då vi körde runt med hyrbussen uppe i Dalarna.

Vad är oddsen för att allt detta skall hända inom loppet av ett par dagar???

Kommentarer
Postat av: Ninni

Men oj oj kära söta nån....jaja om ett tag skrattar ni åt det!



Men jag förstår att du grät, hade jag också gjort. Skönt att ni är hemma igen..hoppas bilen kommer att bli rejält lagad och att den går många mil till.



Stooor kraaaaaaaaaaaam

2008-08-03 @ 10:26:20
Postat av: maria

Nej, fy vad tråkigt för er! Bilar ska verkligen bara rulla och gå! Tur att ni hann att få några härliga dagar men usch vilket tråkigt avslut....

2008-08-04 @ 08:56:20
URL: http://alpen.blogg.se/
Postat av: Ninni

Hoppas allt har lagt sig nu, hur går det med bilen??



Ha en goo dag, kram

2008-08-04 @ 11:40:57
Postat av: Pyret

Hu... det var en resa som hette duga! Skönt med försäkringen som täcker allt. Vi har något liknande och det känns tryggt!

2008-08-04 @ 17:29:16
URL: http://litenpyret.wordpress.com
Postat av: Ninni

Ha en bra dag..kram

2008-08-06 @ 09:34:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0